Seksuele problemen
Als seks goed gaat, is het prachtig, verbindend, plezier, intimiteit, ontspanning en nog veel meer. Maar helaas komen seksuele problemen veel voor. Zo heeft bijvoorbeeld 24% van de mannen wel eens en 6% van de mannen veel last van een erectieprobleem en heeft 5% van de vrouwen veel last van pijn bij het vrijen.
Als jij een seksueel probleem ervaart, dan ben je dus zeker niet de enige!
Waarmee kan ik jou helpen?
- Vragen en thema’s rondom seksualiteit, seksuele voorkeur, relatievormen
- Seksuele problemen
- Verschil in verlangen tussen partners
- Pijn bij het vrijen
- Vaginisme
- Geen/verminderd verlangen naar seks ervaren
- Problemen met de opwinding
- Erectieproblemen
- Orgasmeproblemen
- Vroegtijdige zaadlozing
- ‘Te veel’ zin in seks
- Relatieproblemen
- Seksualiteit bij medicatie en (chronische) ziekte
- Vragen en problemen rondom de genitaliën en bekkenbodem
- Vragen rondom anticonceptie, seksualiteit rondom de kinderwens en zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen
- Seksuele voorkeur & seksualiteit
- Gender & seksualiteit
- Weer genieten van seks na (seksueel) trauma (mocht er sprake zijn van een posttraumatische stress stoornis, dan adviseer ik eerst een behandeling te volgen bij een psycholoog)
- Problemen of vragen over andere dan de gangbare seksuele voorkeuren, ik ben met name gespecialiseerd in kink en BDSM
- Consensuele non-monogamie (bijvoorbeeld open relatie, swingen, polyamorie)
Staat jouw vraag er niet bij, neem dan gerust contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek en om te bespreken of ik je kan helpen.
Seksuele problemen bij mannen
De volgende seksuele problemen komen bij mannen regelmatig voor:
- Erectiestoornis
- Te snel klaarkomen
- Verminderd verlangen in seks
Erectiestoornis
Erectieproblemen komen regelmatig voor, respectievelijk 6% en 24% van de mannen heeft vaak of wel eens last van erectieproblemen. Er zijn verschillende oorzaken voor erectieproblemen: lichamelijk (bijv. suikerziekte of medicatie) of psychisch (stress, onzekerheid, belemmerende gedachten). Tijdens de behandeling richten we ons op alle oorzaken die bij jou van belang zijn. Lees hier verder over erectieproblemen.
Te snel klaarkomen
Met te snel klaarkomen bedoelen we dat de man een zaadlozing heeft binnen 1 minuut in de vagina of anus én dat je het gevoel hebt er geen controle over te hebben. Het is pas een probleem als jij (en je partner) er ook daadwerkelijk last van hebt. De behandeling is onder andere met oefeningen en medicatie. Lees hier verder over te snel klaarkomen.
Verminderd verlangen in seks
Minder zin in seks heeft vele oorzaken. Soms zijn de omstandigheden zo dat seks geen prioriteit heeft. Of zijn de juiste seksuele prikkels niet aanwezig. Ook hormonale problemen (testosteron) of andere lichamelijke oorzaken kunnen een reden zijn. Tijdens de behandeling gaan we samen op zoek naar welke oorzaken voor jou spelen. Lees hier verder over minder zin in seks.
Seksuele problemen bij vrouwen
De volgende seksuele problemen komen bij vrouwen regelmatig voor:
- Pijn bij het vrijen
- Orgasmeproblemen
- Verminderd verlangen in seks
Pijn bij het vrijen
5-11% van de vrouwen heeft vaak pijn bij het vrijen. Vrijen hoort geen pijn te doen, ook de eerste keer niet! Oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn: niet opgewonden genoeg zijn, angst voor pijn, bekkenbodemproblemen of huidziekte. De behandeling richt zich onder andere op de eventuele onderliggende oorzaak, maar ook op het leren fijn te vrijen zonder pijn. Lees hier verder over pijn bij het vrijen.
Orgasmeproblemen
25% van de vrouwen heeft er last van dat ze niet of moeilijk kan klaarkomen. Om een orgasme te kunnen beleven moet er de juiste stimulatie zijn en moet je kunnen én durven loslaten. Het grootste deel van de vrouwen heeft clitorale stimulatie nodig om een orgasme te kunnen bereiken. De behandeling bestaat uit uitleg en oefeningen.
Verminderd verlangen in seks
Minder zin in seks kent vele oorzaken. Soms zijn de omstandigheden zo dat seks geen prioriteit heeft. Of zijn de juiste seksuele prikkels niet aanwezig. Ook hormonale problemen (overgang, de pil) of andere lichamelijke oorzaken kunnen een reden zijn. Tijdens de behandeling gaan we samen op zoek naar welke oorzaken voor jou spelen. Lees hier verder over minder zin in seks.
Seksuele problemen bij LHBTIQ+
Seksuele problemen kunnen bij iedereen voorkomen, ongeacht of je hetero, homo, cis, trans of non-binair bent. Toch kun je als LHBTIQ+ tegen andere problemen aanlopen, zoals onwetendheid en vooroordelen. LHBTIQ+ mensen kunnen ook tegen andere seksuele problemen aanlopen. Vragen die voorbij kunnen komen zijn bijvoorbeeld: hoe ga je om met een veranderende seksualiteit tijdens een transitie? Wat als jij aseksueel bent maar je partner niet? Ik ben homoseksueel, maar wil geen anale seks, is dat normaal? Ik ben non-binair en ik voel me niet prettig bij penetratieseks, hoe kan ik toch fijne seks hebben?
Seksuele problemen en de relatie
Seksuele problemen kunnen leiden tot relatieproblemen en andersom. Vaak weet je niet eens wat de kip of het ei is. Gelukkige koppels schrijven hun geluk maar voor 15-20% toe aan een goed seksleven, terwijl ongelukkige stellen 50-70% van hun moeilijkheden toeschrijven aan seksuele problemen. Elkaar accepteren, communicatie en aan je relatie blijven werken zijn sleutelelementen voor een lange, fijne relatie.
Alternatieve seksualiteit
Zoveel mensen zoveel wensen. Seksualiteit kan op allerlei manier beleefd worden. Zolang alle betrokkenen instemmen (en ook kunnen instemmen) en er geen schade berokkend wordt, kun jij je seksualiteit kleuren zoals jij dat wil.
Consensuele non-monogamie
Monogamie (1 partner) is niet (meer) de enige relatievorm. Er zijn allerlei manieren om je relatie(s) vorm te geven: zoals een open relatie, swingen (seks buiten de relatie) of polyamorie (meerdere liefdesrelaties).
BDSM
BDSM is de overkoepelende term voor onder andere bondage, discipline, dominantie en submissie en sadisme en masochisme. Spelen met macht, prikkels en opgelegde fysieke beperkingen. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Fetisj
Bij een fetisj word je opgewonden van specifieke dingen, zoals een lichaamsdeel of niet-menselijk object. Veel voorkomende fetisjen zijn voeten, luiers, latex en lak of leer.
Seksuele problemen voor de arts-seksuoloog
(Educatief) seksuologisch lichamelijk onderzoek
Als arts mag ik een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Dit kan als functie hebben aandoeningen op te sporen die (mede) de seksuele klachten verklaren zoals vulva-eczeem. Ook kan ik een educatief lichamelijk onderzoek uitvoeren: tijdens dit lichamelijk onderzoek leg ik je aan de hand van jouw eigen lichaam uit hoe je lichaam werkt. Verder kan ik in opdracht van een psycholoog-seksuoloog waar je reeds onder behandeling bent, een (educatief) lichamelijk onderzoek uitoefenen ter ondersteuning van jouw behandeling daar.
Medicatie
Als arts kan ik jou medicatie voorschrijven als dit nodig is. Denk bijvoorbeeld aan sildenafil (Viagra) voor erectieproblemen of dapoxetine bij te snel klaarkomen.