Seksuele bijwerkingen
bij medicatie
Seksuele bijwerkingen
Alle soorten medicatie kennen bijwerkingen en deze kunnen ook op het seksuele vlak zijn. Het is niet altijd duidelijk of de seksuele klacht komt door de ziekte zelf, het medicijn of door andere invloeden (zoals minder lekker in je vel zitten door bepaalde klachten). Het is meer waarschijnlijk dat een seksuele klacht een bijwerking van het medicijn is als:
- De seksuele klacht begint na het starten van het medicijn én van te voren niet aanwezig was.
- De seksuele klacht verdwijnt na het staken van het medicijn én terugkeert na het herstarten van het medicijn.
Soms kunnen klachten blijven bestaan na het stoppen van het medicijn doordat andere factoren de klacht in stand houden. Bijvoorbeeld wanneer door een bètablokker een erectieprobleem ontstaat, kan dit door negatieve gedachten blijven bestaan ook na het stoppen van de bètablokker.
Veelvoorkomende seksuele bijwerkingen zijn verminderde zin, erectieproblemen en problemen met vochtig worden, en orgasmeproblemen.
Veelgebruikte medicatie met seksuele bijwerkingen zijn:
- Bètablokkers en diuretica (voor bloeddruk en hartziekte)
- SSRI’s (vooral sertraline, citalopram, fluoxetine, paroxetine, venlafaxine)
- Bepaalde antipsychotica (haldol, risperidon)
- Orale anticonceptiepil (voor een deel van de vrouwen)
- Prostaatmedicatie
Wanneer je (seksuele) bijwerkingen ervaart van medicatie is het altijd goed om dit met je behandelaar te bespreken. In veel gevallen kan het medicijn omgezet worden in een ander medicijn. Ook is het soms mogelijk een ander medicijn toe te voegen wat de seksuele bijwerking tegengaat.